Στο Tricking οι περισσότεροι αθλητές είμαστε αυτοδίδακτοι, που σημαίνει ότι έχουμε παράλληλα δυο ρόλους: του προπονητή και του αθλητή.
Αλλά το να προπονούμαστε μόνοι μπορεί να μας προκαλεί σύγχυση κάποιες φορές, ειδικά όσο αυξάνεται το ρεπερτόριο κινήσεών μας. Οι παράμετροι είναι πολλές:
- Πώς διαλέγεις ποια tricks να δουλέψεις σε κάθε προπόνηση;
- Πώς ξέρεις πότε να εστιάσεις σε νέες κινήσεις αντί να βελτιώσεις αυτές που ήδη ξέρεις;
- Πώς ξέρεις πότε να σταματήσεις όταν κάτι δεν δουλεύει;
- Πόσες επαναλήψεις αρκούν για να μην “ξεχάσεις” τις παλιές σου κινήσεις;
Ήθελα λοιπόν έναν τρόπο να κάνω προπόνηση που θα μου επέτρεπε να πετυχαίνω τους στόχους μου αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτομαι όλα αυτά σε κάθε session.
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις σε κάθε προπόνηση:
- Να βελτιώνεις την αισθητική των ήδη εύκολων tricks.
- Να αυξάνεις την αντοχή και δύναμή σου για τα tricks που έμαθες πρόσφατα.
- Να μαθαίνεις νέα tricks.
Με βάση αυτά έφτιαξα λοιπόν το πιο απλό πλάνο που μπορούσα για να κάνω και τα τρία. Απο τότε, 90% των προπονήσεών μου((Τι γίνεται με το άλλο 10%; Όλοι έχουμε κακές μέρες. Μη σκας. Δοκίμασε ξανά την επόμενη μέρα.)) είναι παραγωγικές.
Σκέφτηκα να το μοιραστώ γιατί μπορεί να βοηθήσει κι εσάς να βελτιώσετε την προπόνησή σας.
Το Πλάνο
Εννοείται πως πάντα ξεκινάω με καλό εξονυχιστικό ζέσταμα. Μετά περνάω στο ψητό:
- Αισθητική: Ένα εύκολο trick x10 επαναλήψεις
- Συνέπεια: Ένα ενοχλητικό trick x10 επαναλήψεις
- Προσγείωση: Ένα καινούργιο trick x10 επαναλήψεις
Αυτό είναι όλο! Εξηγώ αναλυτικά…
Ένα Εύκολο Trick((Σαν κάτι έξτρα, αν θέλεις να ακολουθήσεις και τη συμβουλή του Christian (και το επιτρέπει η αντοχή σου), μπορείς να προσθέσεις άλλα δυο εύκολα tricks στην αρχή του session.))
Τι σημαίνει εύκολο; Τουλάχιστον 80-90% πιθανότητα επιτυχίας (πχ. το προσγειώνεις καλά 8-9 στις 10 φορές).
Γιατί; Γιατί στο tricking είναι σημαντικό να βελτιώνεις τις κινήσεις σου συνεχώς.
Ξεκινώντας με πολλές επαναλήψεις από ένα εύκολο trick ρίχνεις με ένα σμπάρο δυο τριγώνια: 1ον Κάνεις καλό ζέσταμα, και 2ον αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου για την προπόνηση που θα ακολουθήσει.
Ένα Ενοχλητικό Trick
Τι σημαίνει ενοχλητικό; Ένα trick που μπορείς να προσγειώσεις, αλλά είναι πολύ κουραστικό σωματικά ή εγκεφαλικά. Πιθανότητες επιτυχίας 60-70%.
Αυτό το tip το μοιράστηκε μαζί μας ο Mauro κατά το φετινό HTG. Αν κάτι είναι ενοχλητικό, το σώμα σου θέλει να το αποφύγει. Θα νιώσει ότι το έκανες αρκετά μετά από 2-3 επαναλήψεις. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να βελτιωθεί το trick ή να επαναπρογραμματίσεις το πόσο κουραστικό είναι.
Εστίασε όλη σου την ενέργεια και προσπάθεια σε αυτό το μέρος της προπόνησης. Εδώ γίνονται τα πραγματικά level ups.
Ένα Καινούργιο Trick
Τι θα πει καινούργιο; Κάτι που δεν έχεις ξαναπροσγειώσει στο έδαφος ποτέ. Πιθανότητες επιτυχίας 40-60%.
Γιατί; Γιατί αυτό χτίζει νέα νευρικά μονοπάτια στον εγκέφαλο και κάνει όλα τα υπόλοιπα tricks πιο εύκολα σε βάθος χρόνου.
Κάνε το με παιχνιδιάρικη διάθεση και πνεύμα πειραματισμού. Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να βελτιώσεις την κατανόηση που έχεις για την κίνηση. Όχι να το προσγειώσεις.
Συνήθως αυτό το στάδιο το δουλεύουμε σε ασφαλές περιβάλλον (τραμπολίνο, σκάμμα, άμμο, στρώματα, κλπ.) ώστε να εξαλείψουμε τις πιθανότητες τραυματισμού.
Όταν αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σου, ανέβασε την προτεραιότητα του στην προπόνηση και προσπάθησε να το προσγειώσεις με ασφάλεια. Αρχικά σε κάποιο στρώμα και προοδευτικά στο έδαφος. Αυτό το βήμα συνήθως απαιτεί πάνω από 100 δοκιμές και μπορεί να πάρει μήνες. Μην βιάζεσαι. Κάνε ότι καλύτερο μπορείς σήμερα, και δούλεψέ το ξανά και ξανά σε βάθος χρόνου.
Γιατί 10 Επαναλήψεις;
Ο αριθμός αυτός είναι αυθαίρετος. Τον διάλεξα γιατί κατά την εμπειρία μου αν δουλέψεις μια κίνηση τουλάχιστον 10 φορές με συνείδηση, θα έχεις τουλάχιστον μια μικρή συνειδητοποίηση κάθε φορά. Μπορεί να μην είναι εμφανής η βελτίωση πάντα, αλλά με τέτοια μικρά βήματα φτάνεις στον στόχο σου.
Αν κάνεις λιγότερες από 10 επαναλήψεις, κάποια πράγματα μπορεί να κάνουν “κλικ”, αλλά αν δεν τα δουλέψεις για να σου μείνουν μπορεί να χρειαστεί να κάνεις το ίδιο βήμα ξανά και ξανά.
Επιπλέον, χτίζεις αντοχή για το συγκεκριμένο trick που είναι απαραίτητη όταν θέλεις να το βάλεις στο τέλος κάποιου 5-hit combo χωρίς να “πέσει” η ποιότητα του.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ανεβαίνει το επίπεδο αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολο να φτάσεις τις 10 επαναλήψεις, και πρέπει να εφαρμώσεις άλλες μεθόδους μέχρι να το καταφέρεις. Περισσότερα γι’ αυτό σε μελλοντικό άρθρο.
Εφάρμωσέ Το!
Διαλέξε 3 tricks– ένα για την κάθε κατηγορία. Δεν σημαίνει ότι θα κάνεις μόνο αυτά, αλλά ότι αυτά είναι η ουσία της προπόνησής σου. Όπου λέω trick μπορεί να είναι και κάποιο combo ή combo block.
Όταν δουλεύεις ένα trick δεν χρειάζεται να το κάνεις πάντα σκέτο. Κάποιες από τις επαναλήψεις μπορούν να πάνε σε συνδυασμό με υπάρχουσες κινήσεις ή combo blocks. Αυτό γίνεται κυρίως για το εύκολο trick, και η διαδικασία μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις νέα combo blocks.
Pro tip: Μετά το επίπεδο 2 προτείνω να συμπεριλαμβάνεις πάντα combo starters και finishers στις προπονήσεις σου.
Εστίασε στα ίδια tricks για τουλάχιστον ένα μήνα. Απόφυγε το λάθος του να σκορπίσεις την ενέργειά σου από ‘δω κι από ‘κει. Πρόσθεσε παραπάνω κινήσεις στο πρόγραμμα μόνο αν κάνεις Tricking πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.
“Μα δεν θα χάσω τα άλλα tricks μου αν δεν τα δουλεύω;” Η απάντηση είναι όχι. Αν τα έχεις μάθει πραγματικά δεν είναι εύκολο να τα ξεχάσεις. Και επίσης μπορείς να τα κάνεις όλα στους συνδυασμούς σου έτσι κι αλλιώς!
Είναι κοινό αρχάριο λάθος να θέλεις να προχωρήσεις στα δύσκολα tricks πολύ γρήγορα ή να δουλεύεις μόνο ότι σου κάνει όρεξη στην προπόνηση. Αν ερωτευτείς αυτή τη διαδικασία με τα drills η πρόοδός σου θα γίνει αυτόματα, και πριν καλά καλά το συνειδητοποιήσεις.
Δοκίμασέ το λοιπόν και δες. Θα περιμένω να ακούσω τα αποτελέσματα.
Καλή προπόνηση!