Τι Είναι Το Tricking;

Το Tricking είναι ένα δημιουργικό, μη-ανταγωνιστικό άθλημα που εξελίχθηκε μέσα από τις πολεμικές τέχνες. Η λέξη Tricking (προφέρεται “τρίκινγκ”) είναι συντομογραφία της φράσης Martial Arts Tricking, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “κόλπα πολεμικών τεχνών”.

 

Οι ρίζες

Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Καλιφόρνια, μέσα στο κύκλωμα NASKA (North American Sport Karate Association). Η NASKA διοργανώνει μεγάλα τουρνουά σε πολλές κατηγορίες, όπως παραδοσιακές φόρμες, όπλα, κλπ. και εκείνη την περίοδο είχαν εντάξει μια πιο ελεύθερη κατηγορία υπό μουσική υπόκρουση.

Προσπαθώντας να αποσπάσουν μεγαλύτερη βαθμολογία από τους κριτές, οι διαγωνιζόμενοι άρχισαν να βάζουν ακροβατικές κινήσεις στις ρουτίνες τους ώστε να τις κάνουν πιο εντυπωσιακές. Στην αρχή δανείστηκαν στοιχεία από ενόργανη, capoeira, break dance, και wushu. Αλλά πολύ σύντομα ο ανταγωνισμός μεταξύ τους οδήγησε στη δημιουργία νέων εντυπωσιακών κινήσεων (tricks) που δεν υπήρχαν πριν. Οι κινήσεις αυτές είναι σήμερα οι βασικές τεχνικές του Tricking!

 

Ο διαχωρισμός από τις πολεμικές τέχνες

Μέχρι τότε, το Tricking ήταν για τους ελίτ- φτασμένους μαυροζωνάδες με πολλά χρόνια εμπειρίας. Κάτι μαγικό έγινε όμως στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Με τη διάδοση του internet, νέα παιδιά χωρίς εμπειρία στις πολεμικές τέχνες είδαν σε βίντεο τις κινήσεις αυτές και άρχισαν να τις αντιγράφουν. Χωρίς τα “πρέπει” των πολεμικών τεχνών χαλάρωσε η αυστηρότητα των τεχνικών, γεγονός που έκανε το Tricking πιο προσβάσιμο σε όλους. Παράλληλα αυτό επέτρεψε περισσότερη δημιουργικότητα, αφού ο κάθε αθλητής έκανε Tricking όπως άρεσε στον ίδιο, εστιάζοντας στα δυνατά του σημεία.

Αυτοί οι λεγόμενοι backyard trickers trickers της πίσω αυλής, γιατί έκαναν προπόνηση κυρίως σε γρασίδι στις αυλές τους- ήταν που έκαναν το άθλημα αυτό που είναι σήμερα. Και πολύ σύντομα έφτασαν στο σημείο να εξελίσσουν τα υπάρχοντά tricks και να επινοούν καινούργια!

 

Η κουλτούρα

Πλέον το Tricking είναι μια ξεχωριστή οντότητα από τις πολεμικές τέχνες, με μοναδική κουλτούρα και ύφος. Έχει αρκετά κοινά με αθλήματα όπως skate, parkour, και break dance (bboying), με ιδιαίτερη έμφαση στην έκφραση, την ελευθερία, και την αλληλοϋποστήριξη.

Αν και μπορεί να χαρακτητιστεί ως ατομικό άθλημα, η διαδικασία της προπόνησης- το λεγόμενο session– είναι αρκετά κοινωνική. Οι πιο έμπειροι πάντα βοηθάνε τους νέους να μάθουν και να εξελιχθούν πιο γρήγορα.

Μπορεί ακόμα να εκτελούμε λακτίσματα, αλλά η έμφαση δεν είναι στο να χτυπήσουμε τον στόχο ή στο να είναι αποδοτική η τεχνική. Αλλά στο να φαίνεται ωραία και εντυπωσιακή η κίνηση.

Δεν υπάρχουν σαφή όρια στο τι είναι επιτρεπτό, ωστόσο οι βασικές τεχνικές είναι αρκετά καλά ορισμένες. Δεν χρειάζεσαι ούτε στολή, ούτε παπούτσια, ούτε ειδικά gadgets για να κάνεις Tricking.

To Tricking έχει δική του αργκό, με ονόματα κινήσεων όπως touchdown raiz, double cork, και jacknife.

Οι ασκούμενοι του, οι trickers, είναι κάτι ανάμεσα σε αθλητές και καλλιτέχνες.

Από τη μια πλευρά, χρειάζεται μεθοδική προπόνηση, ενδυνάμωση, διατάσεις, κλπ. για να έρθει ένα σώμα σε θέση να εκτελεί τα tricks άνετα. Αλλά από την άλλη, η ουσία του Tricking ειναι το πως διαλέγεις να συνδυάσεις τις κινήσεις, δημιουργώντας το αισθητικό αποτέλεσμα που σε εκφράζει.

Όπως είδαμε, το βίντεο είναι το κύριο μέσο που χρησιμοποιείται για τη διάδοση του Tricking. Αλλά πολύ συχνά, ένα είδος βίντεο που ονομάζουμε sampler είναι και κομμάτι του πακέτου της έκφρασης του κάθε tricker.

 

Το Tricking σήμερα

Χιλιάδες νέοι το εξασκούν, και δεκάδες events γίνονται σε όλο τον κόσμο. Τα events αυτά τα ονομάζουμε Gatherings, και αποτελούνται κυρίως από αμέτρητες ώρες Tricking πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο.

Για να γίνει πιο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό έχουν εισαχθεί και τα battles (ή “μάχες”) σε διάφορες διοργανώσεις, σαν ένας τρόπος να πιέσουν τους αθλητές να ξεπεράσουν τα όρια, αλλά και να απολαύσουν το θέαμα πιο εύκολα όσοι δεν έχουν σχέση με το Tricking.

Σίγουρα είναι ένα άθλημα που ακόμα ωριμάζει. (Άλλωστε οι πρώτοι βετεράνοι του Tricking είναι ακόμα 30άρηδες!)

 

Hooked Gathering, το μεγαλύτερο Tricking event στον κόσμο.

 

Η επιρροή του

Η πρώτη γενιά των πολύ καλών tricker ήταν πρωταθλητές στο κύκλωμα NASKA, εμπνέοντας έτσι χιλιάδες νέους να ξεκινήσουν πολεμικές τέχνες.

Η επόμενη γενιά, αφού κυριάρχησε στον κόσμο του Tricking, τώρα δουλεύει στη βιομηχανία των κασκαντερικών, εμπλουτίζοντας ταινίες όπως Spiderman, Tron, Avengers, κλπ. με ακροβατικές κινήσεις. Εξ’ αιτίας τους στο Hollywood υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες ωντισιόν που ζητάνε trickers!

Το Tricking είναι επίσης τεράστιο κομμάτι του Tae Kwon Do, ιδιαίτερα του freestyle κομματιού και των επιδείξεων. Όλες αυτές οι εναέριες κλωτσιές που βλέπετε να σπάνε τους στόχους ενώ γυρνάνε ανάποδα, είναι κινησιολόγιο του Tricking! Υπάρχει μεγάλο πάρε-δώσε βέβαια, καθώς το Tricking δανείστηκε πολλές από τις αρχικές του κλωτσιές από το Tae Kwon Do.

Και ο κόσμος του parkour και freerunning έχουν σίγουρα επηρεαστεί απ’ αυτό, καθώς πήραν κινήσεις και τις προσάρμοσαν στο αστικό περιβάλλον. Πλέον οι δυο τέχνες αυτές “παρακολουθούν” η μια την άλλη, με εξελίξεις να γίνονται και στα δυο μέτωπα.

 

Και τώρα;

Οι διοργανωτές των events τώρα αρχίζουμε τις συζητήσεις μεταξύ μας, και οι ιδιοκτήτες των σχολών σκεφτόμαστε να οργανωθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο με κάποια ομοσπονδία.

Ωστόσο το μέλλον του Tricking είναι στα παιδιά και όλους τους νέους αθλητές.

Αυτά είναι μόνο η αρχή!