Κλείσε τα μάτια.

Φαντάσου τον εαυτό σου να κάνει την κίνηση τέλεια. Πηδάς ευθεία πάνω και ο χρόνος σταματά. Εκτείνεις όλες τις αρθρώσεις, τραβάς προς τα πίσω με ίσια χέρια, μαζεύεσαι σαν μπάλα, φέρνεις τα πόδια πάνω από τους ώμους, και αισθάνεσαι την φόρα να σε γυρνάει ανάποδα. Σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προσγειώνεσαι τέλεια στις μύτες των ποδιών, και με όλο το σώμα απορροφάς τον κραδασμό της επαφής με το έδαφος.

Οι φίλοι σου εντυπωσιάζονται και τρέχουν καταπάνω σου πανηγυρίζοντας το κατόρθωμά σου. Η κοπέλα με την οποία είσαι ερωτευμένος κοκκινίζει καθώς την κοιτάς, και στη θέση των ματιών της βλέπεις δυο μεγάλες καρδιές. Ένας παππούς που παρακολουθεί εδώ και ώρα την προπόνησή σας γκρινιάζει ότι “αυτά έκανα κι εγώ και έσπασα το πόδι μου πριν από χρόνια” (μην του δίνεις σημασία- αν ένα σπασμένο πόδι τον σταμάτησε, δεν ήταν άξιος να είναι tricker). Τα μικρά παιδιά γύρω σου ενθουσιάζονται και ξεκινούν να κάνουν cartwheels και handstands στο χορτάρι.

Ο δήμαρχος της πόλης, κοστουμαρισμένος, σου σφίγγει το χέρι, και σου δίνει το κλειδί για το νέο σου γυμναστήριο. Η βασίλισσα σε χρήζει ιππότη και η Red Bull συμφωνεί να σε σπονσοράρει με τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα για την υπόλοιπη ζωή σου.

Συγχαρητήρια, μόλις έγινες tricker!

Αν δεν έκλεισες τα μάτια σου, έχασες ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμης του ανθρώπινου μυαλού. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το να οραματίζόμαστε πως εκτελούμε μια κίνηση έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο με το να κάνουμε προπόνηση [1]. Κάθε κίνηση είναι ένα πολύπλοκο νευρικό μονοπάτι που μπορείτε να ενισχύσετε με τον οραματισμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας.

Κλείσε τα μάτια λοιπόν και κάντο το τώρα. Θα περιμένω.

Πίσω στην πραγματικότητα…

Η προσγείωση κάθε trick είναι μια επική στιγμή, αντίστοιχη της παραπάνω περιγραφής. Σοβαρά.

Σκεφτείτε λίγο τι γίνεται:

Χρησιμοποιώντας μόνο θέληση και γνώση, ξεπερνάτε το βαθιά ριζωμένο, πρωτόγονο ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Γι’ αυτό εμπνέετε σεβασμό στη στιγμή. Βαθιά μέσα τους όλοι οι παρατηρητές ξέρουν τι μόλις κάνατε.

Ξέρουν ότι αντιμετωπίσατε τον φόβο σας, αλλά αντί να τον αφήσετε να σας παραλύσει ή να σας πείσει ότι αυτό που κάνετε είναι χαζό, απλά χαμογελάσατε και εστιάσατε στην προσοχή σας στα κομμάτια της κίνησης που κατανοείτε. Και με αυτόν τον τρόπο, τον ξεπεράσατε.

Παράλληλα με την κατάπληξη που νιώθουν, το επίτευγμά σας αυτό τους φοβίζει κι όλας. Γιατί ξέρουν ότι αν προσπαθήσουν, μπορούν να τα καταφέρουν κι αυτοί.

Η επιτυχία σας αυτόματα εμπνέει και σπρώχνει τους άλλους μπροστά.

Σαν trickers, όλη σας η ύπαρξη είναι ένα δώρο προς την ανθρωπότητα.

Μην μας το στερείτε. Βάλτε τα δυνατά σας.

 


 

1. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ και εδώ.