Τα παρακάτω links είναι για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του tricking σε μεγαλύτερο βάθος.

Ας τα δούμε!

Νέα και διοργανώσεις

 • Invincible Tricking: Ο James Daly έχει φτιάξει την πιο δημοφιλή μάρκα ρούχων tricking, και παράλληλα προσπαθεί πολύ να προωθήσει το άθλημα με διάφορους τρόπους. Μεταξύ άλλων, στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε νέα βίντεο και events, ανταποκρίσεις από gatherings, online store με cool ρούχα, και online ακαδημία tricking, μέσω της οποίας μπορείτε να κλείσετε ιδιαίτερο μάθημα με κάποιους από τους καλύτερους trickers.
 • Tricking Facebook group: Είναι λίγο χάος, αλλά εδώ μαζεύονται όλοι οι trickers του κόσμου. Αν έχετε facebook, κάντε join για τα τελευταία βίντεο, καθώς και συζητήσεις παντώς τύπου.

Τι είναι το tricking

 • THIS IS TRICKING: Αριστούργημα του Peter Rulon-Miller που καταγράφει με ακρίβεια την ενέργεια και δυναμική του αθλήματος.
 • What is tricking? (by Munks): Μικρό βίντεο με επική μουσική υπόκρουση, που δίνει έμφαση στα διάφορα στοιχεία του tricking, όπως δημιουργικότητα, δύναμη, ακρίβεια, κλπ. Pro tip: Δείτε το πριν από κάθε προπόνηση, και παρατηρήστε πως σας επηρεάζει!
 • What is tricking? (by Sonny Side Films): Κορεάτικης παραγωγής, καλοφτιαγμένο ντοκυμαντέρ για το άθλημα.
 • It’s Called Tricking: Η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή για το tricking που έγινε ποτέ. O Jacob Wolfman ταξίδεψε σε όλη την Αμερική ένα καλοκαίρι για να καταγράψει στην κάμερα τι ακριβώς είναι το tricking, και τι σημαίνει για μας.
 • Explain tricking in one sentence: Άλλη μια μικρή παραγωγή του Jacob Wolfman, όπου ρωτάει trickers στο LoopKicks Camp 2010, πως θα εξηγούσαν το tricking σε μια πρόταση. Οι πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις μας δίνουν μια καλή ιδέα για τη φύση του αθλήματος.
 • The Art and Science of Tricking: Πολύ καλή παραγωγή της εταιρείας Hyper Martial Arts. Συμμετέχουν πολλοί κορυφαίοι trickers, συμπεριλαμβανομένου και του Dan ‘Ambitrixterous’ Perez (aka. The Professor).
 • TRICKING . the Freedom of Movement .: Το μεγαλύτερο και πιο καλλιτεχνικό ντοκυμαντέρ που έχει φτιαχτεί ποτέ για το tricking, από την Team LoopKicks, την πρώτη ομάδα tricking στον κόσμο. Περιέχει συνεντεύξεις από τους ανθρώπους που έθεσαν τα θεμέλια για την εξέλιξη του αθλήματος, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
 • MARTIAL ARTS TRICKING: Ένα σύντομο ντοκυμαντέρ του Devin Sheehan σε συνεργασία με το White Lotus Martial Arts Center του Los Angeles. Πολλοί old school trickers εξηγούν τι είναι το tricking και πως εξελίχθηκε.

Εκμάθηση tricking

Τα παρακάτω links έχουν μεγάλο πλούτο πληροφοριών, αρκετό ώστε να διαβάζετε για μέρες!

Θέλω όμως να τονίσω κάτι σημαντικό. Το πολύ διάβασμα δεν σας κάνει απαραίτητα καλύτερους trickers! Από ένα σημείο και μετά, επιπλέον πληροφορίες σας χαώνουν και σας αποτρέπουν από το να κάνετε πράξη αυτά που μαθαίνετε.

Υπάρχουν δυο απλές λύσεις γι’ αυτό:

 1. Να διαβάζετε κυρίως άρθρα τα οποία μπορείτε να εφαρμώσετε, και
 2. Για κάθε 1 ώρα διάβασμα, να κάνετε τουλάχιστον 1 ώρα προπόνηση!

Και τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, περνάω στα links:

 • Jujimufu’s Acrobolix: Από αυτόν έμαθα σχεδόν όλα όσα ξέρω. Τα tutorial του είναι πολύ αναλυτικά, και τα άρθρα του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως προπόνηση, διατροφή, συμπληρώματα, πως να βρείτε γυμναστήριο, και πολλά άλλα. Πλέον έχει ξεκινήσει το δικό του είδος προπόνησης που εστιάζει πολύ περισσότερο στο body building, αλλά παραμένει μεγάλος δάσκαλος με πολύ καλές πληροφορίες.
 • Andrew Bennett’s Introduction to Tricking Series: Μικρή εισαγωγική σειρά βίντεο που σας μαθαίνει όλα τα βασικά κομμάτια του tricking, πως να ξεκινήσετε, και πως να εξελιχθείτε.
 • Just The Skills: Τo site αυτό είναι λίγο παλιό, αλλά έχει κάποια tutorial που δεν θα βρείτε αλλού.
 • Club 540 Tricktionary: Μεγάλο λεξικό για τις κινήσεις του tricking, μαζί με βίντεο και περιγραφές. Πολύ καλό μέρος για να μάθετε τα ονόματα και ψευδώνυμα του κάθε trick. Pro tip: Αξίζει να αφιερώσετε ένα απόγευμα για να αποκτήσετε μια ιδέα του τι είναι δυνατό στον κόσμο του tricking.

Τα βασικά του tricking

Τα παρακάτω βίντεο περιέχουν τις βασικές κινήσεις του tricking, όπως τις βλέπει ο εκάστοτε αθλητής.

Pro tip: Παρατηρήστε πως οι ίδιες κινήσεις μπορεί να φαίνονται διαφορετικές, ανάλογα με το στυλ του κάθε tricker.