Το butterfly twist είναι από τις πιο εντυπωσιακές βασικές κινήσεις στο tricking.

Πολλοί αρχάριοι μπερδεύονται με αυτό το trick. Στην ουσία είναι μόνο μια περιστροφή γύρω από τον άξονά μας, αλλά από περίεργη θέση, με το σώμα να βρίσκεται παράλληλο στο έδαφος.

Έχει τις ρίζες του στις κινέζικες πολεμικές τέχνες, αλλά στο tricking χρησιμοποιείται τόσο πολύ που έχει ολόκληρο δικό του παρακλάδι με variations. Μπορείτε να προσθέσετε κλωτσιές (πχ. b-twist round), περιστροφές (πχ. double b-twist), ή στυλιστικές παραλλαγές (πχ. b-twist rodeo), μεταμορφώνοντάς το σε κάτι καινούργιο.

 

Προαπαιτούμενα και προασκήσεις

Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε να έχετε άνεση με το butterfly kick. Δεν είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο, αλλά αν δεν ξέρετε πως να απογειωθείτε ώστε να πάρετε καλό ύψος σε αυτό, κάνετε τη ζωή σας δύσκολη στο b-twist. Μελετήστε το b-kick tutorial σε βάθος, και κάντε την κίνηση δική σας. Πρέπει τουλάχιστον να έχετε μάθει καλά την απογείωση και την άρση του ποδιού προς τα πίσω.

Παράλληλα, προπονήστε όρθιες περιστροφές με άλμα από στάσιμη θέση. Ενώ το b-twist περιέχει μια μόνο περιστροφή, θα χρειαστεί να κάνετε παραπάνω, για να μάθετε να μένετε σφιχτοί στον αέρα ως το τέλος της κίνησης. Μιάμιση με δυο στροφές είναι το ιδανικό.

Τέλος, έχετε κατά νου ότι η εμάθηση του b-twist περιλαμβάνει αρκετές πτώσεις. Μην παίρνετε αχρείαστα ρίσκα! Βρείτε ένα ασφαλές μέρος για τις δοκιμές σας. 🙂

Οι παρακάτω προασκήσεις θα βοηθήσουν το σώμα σας να συνηθίσει την κίνηση πριν ξεκινήσετε τις δοκιμές:

 

Master tips

Ας δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές συμβουλές για την προσγείωση του b-twist:

Σημείωση: Τα παρακάτω tips είναι για αριστερόστροφο b-twist.

  1. Περιστραφείτε μετά την απογείωση. Ο συγχρονισμός είναι το παν. Αν περιστραφείτε νωρίς θα χάσετε ύψος, ενώ αν περιστραφείτε αργά θα πέσετε στο πλάι. Αφήστε το πίσω πόδι να ανέβει στο μέγιστο ύψος, και εκείνη τη στιγμή μαζέψτε τα χέρια κοντά στο στήθος. Βοηθάει αν τα έχετε κρατήσει στην αντίθετη πλευρά της περιστροφής έως την τελευταία στιγμή.
  2. Κοιτάξτε προς το πόδι που δίνει το ύψος. Αν στρίβετε προς τα αριστερά, αυτό θα είναι το δεξί σας πόδι. Αυτή η συμβουλή σας βάζει αυτόματα στη σωστή θέση στον αέρα, με το κεφάλι να κοιτάζει αριστερά, ενώ ο κορμός βρίσκεται σε έκταση προς τα πίσω.
  3. Μαζέψτε το αριστερό πόδι κοντά στο σώμα μετά την απογείωση. Το b-twist είναι πολύ γρήγορη κίνηση, και τις πρώτες φορές που θα το δοκιμάσετε δεν θα προλάβετε να δείτε καθόλου την προσγείωση. Αν μαζέψετε το πόδι ψηλά, θα μπορέσετε να πατήσετε ακόμα κι αν δεν προλάβετε να δείτε το έδαφος.

Αυτό είναι όλο!

Οι πρώτες προσγειώσεις είναι άβολες, συνήθως με τα δυο πόδια να φτάνουν στο έδαφος ταυτόχρονα. Μην απογοητεύεστε όμως! Το b-twist αξίζει τον κόπο, και είναι πολύ χρήσιμο για τους συνδυασμούς σας.

Καλή προπόνηση!