Το martial arts tricking ή για συντομία tricking (τρίκινγκ) είναι μια τέχνη, που συνδυάζει στοιχεία πολεμικών τεχνών με ενόργανη γυμναστική, και χορό.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανάμιξης είναι τα tricks– ένα σύνολο από εκλεπτισμένες ακροβατικές επιθέσεις και ελιγμούς.

Η πιο συχνή περιγραφή του tricking αναφέρεται στο σύνολο των στοιχείων του- kicks (λακτίσματα), flips (σάλτα), και twists (περιστροφές)… αλλά το tricking είναι πολύ περισότερο απ αυτά!

Oι ασκούμενοι του, οι trickers (τρίκερς), χρησιμοποιούν τα tricks αυτά για να δημιουργήσουν πολύπλοκους και εντυπωσιακούς συνδυασμούς, τα combos (κόμποζ).

Τα combos είναι η ψυχή του tricking! Κάθε tricker έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μοναδικές εντυπωσιακές αλληλουχίες από tricks.

Το tricking δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό- η φύση του είναι περισσότερο καλλιτεχνική, επομένως αποκτάει το νόημα που του αναθέτει ο κάθε ασκώμενος. Πολύ συχνά ταυτίζεται με την κοινότητα, την φιλία, την ξεγνοιασιά, και την καλλιτεχνική έκφραση. [1]

Kοινότητα

Το tricking είναι μια μοναδική τέχνη με δική της κουλτούρα, και παγκόσμια κοινότητα που επεκτείνεται ραγδαία.

Η κυριότερη αξία της κοινότητας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη. Νέοι trickers είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, και συνεχώς ωθούνται στο να γίνουν καλύτεροι. Όλοι θέλουν να σε δουν να τα καταφέρνεις!

Τα gatherings είναι γιορτές, όπου trickers απ’ όλο τον κόσμο μαζεύονται σε ένα μέρος για να προπονηθούν μαζί, και να μοιραστούν γνώσεις ή φιλοσοφίες σχετικά με το tricking. Είναι μια πολύ μοναδική εμπειρία, κατά την οποία πιέζονται τα όρια του αθλήματος, και δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί φιλίας που κρατάνε χρόνια.

Το tricking στην Ελλάδα

Στη χώρα μας υπάρχουν λίγες μικρές κοινότητες, κυρίως στην Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά) και την βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή).

Η μεγαλύτερη από αυτές είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου δεκάδες άτομα ασχολούνται ενεργά με το άθλημα και παραδίδουν μαθήματα σε διάφορα γυμναστήρια. Εκεί γίνεται και το ετήσιο Heraklion Tricks Gathering με καλεσμένους απ’ όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό. [2]

Αν σας αρέσει το tricking, μη διστάσετε να το δοκιμάσετε! Είναι ευκολότερο από ποτέ να ξεκινήσετε σήμερα, και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

Σίγουρα είναι καλύτερο από το να κάθεστε μπροστά σε μια οθόνη όλη μέρα, και με τον καιρό γίνεται όλο και πιο διασκεδαστικό. Ακόμα, κάθε νέος tricker έχει μεγάλες πιθανότητες να συνεισφέρει στο άθλημα, και στην πορεία του στη χώρα μας.

Δεν έχετε να χάσετε τίποτα!

Απαντήσεις σε συχνές απορίες

  • Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τις τεχνικές, ούτε κριτές, ούτε βαθμολογίες. Όλα μετράνε- σημασία έχει να φαίνεται εντυπωσιακό ή να είναι πολύπλοκο.
  • Δεν χρειάζομαστε ούτε στολή, ούτε μπάλα, ούτε ειδικά παπούτσια. Το σώμα μας είναι αρκετό!
  • Στα αρχικά επίπεδα, μπορεί να μοιάζει με διάφορες άλλες τέχνες (capoeira, free running, breakdance), αλλά δεν είναι τίποτα απ’ αυτές. Το tricking δανείζεται κάποιες κινήσεις, τις εξελίσσει (προσθέτοντας κλωτσιές, περιστροφές ή στυλιστικές παραλλαγές), και τις χρησιμοποιεί σε μοναδικούς συνδυασμούς.
  • Εξελίχθηκε από τις πολεμικές τέχνες, αλλά δεν είναι πολεμική τέχνη. Ενώ περιλαμβάνει πολλά λακτίσματα, οι κινήσεις του είναι φτιαγμένες για επίδειξη, και όχι για να τραυματίσουν.
  • Το tricking είναι το καλύτερο άθλημα στη γη! (σοβαρά)

 


 

1. Δείτε αυτό το βίντεο για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.
2. Βίντεο από το περσινό gathering: HTG’13 Mayhem

 


Αυτό το άρθρο είναι μέρος της εισαγωγής στο tricking. Διαβάστε και τα υπόλοιπα:

Τα 3 Βήματα Εκμάθησης Των Tricks

Τα 5 Βασικά – Butterfly Kick

Τα 5 Βασικά – Pop 360

Τα 5 Βασικά – Aerial

Τα 5 Βασικά – Backflip

Τα 5 Βασικά – 540