Το aerial, γνωστό και ως ρόδα χωρίς χέρια, είναι μια από τις ευκολότερες κινήσεις που μπορείτε να μάθετε.

Το έχω διδάξει σε πολλούς ανθρώπους μέτριας φυσικής κατάστασης σε λιγότερο από μια ώρα (!), αλλά ακόμα και τελείως αρχάριοι μπορούν να το προσγειώσουν μέσα σε ένα μήνα σταθερών προπονήσεων.

Δεν απαιτεί πολύ δύναμη από το σώμα, και είναι χρήσιμο, καθώς αυτό και οι παραλλαγές του μπαίνουν πολύ εύκολα σε συνδυασμούς.

Αργότερα εξελίσσεται σε aerial switch και aerial mega (γνωστό και ως hyper aerial), ενώ η τελειοποίησή του μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε κινήσεις όπως gainerflash, moonkick, grandmasterswipe, κλπ.

Ας το δούμε!

Δείτε περισσότερα παραδείγματα της κίνησης εδώ.

 

Master Tips

Πριν ξεκινήσετε το aerial, φροντίστε να έχετε κάνει αρκετές επαναλήψεις στο πολύ βασικό cartwheel (ρόδα), ώστε η κίνηση των ποδιών να σας έχει γίνει δεύτερη φύση.

Από κει και πέρα, αυτά τα tips είναι τα πιο σημαντικά για την προσγείωσή του:

  1. Το στήθος πρέπει να κατέβει χαμηλά, πιο χαμηλά απ’ ότι στο cartwheel, και να μείνει εκεί κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αυτό είναι το πρώτο βήμα ενός σωστού aerial. Πρώτα κατεβαίνει το στήθος κάτω, και μετά απογειώνεστε.
  2. Το στήθος πρέπει να κατέβει υπό γωνία (κάπως έτσι- /), και όχι από πάνω προς τα κάτω. Αυτό θα αναγκάσει το σώμα να πάει μακριά από τα πόδια, και να τους ανοίξει τον χώρο να έρθουν από πάνω. Ένας εύκολος τρόπος να το καταφέρετε αυτό είναι κατά το take off (απογείωση) να γείρετε ελαφρώς μπροστά, σπάζοντας στους γοφούς.
  3. Η κίνηση των χεριών πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή. Κρατήστε τα χέρια σας χαλαρά δίπλα στο κεφάλι, και δώστε φόρα με αυτά μόνο αφού το πίσω πόδι σας έχει φτάσει στο μέγιστο ύψος, και το στήθος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο.

Αν παρατηρήσετε καλά την παραπάνω λίστα, θα δείτε ότι δεν λέω πολλά πράγματα για τα πόδια. Αυτό έγινε εσκεμμένα, γιατί πιστεύω ότι στο αρχικό στάδιο, τα πόδια δεν έχουν τόσο σημασία.

Μπορείτε να προσγειώσετε το aerial ακόμα και αν δεν έρθουν πολύ ψηλά ή αν δεν είναι τεντωμένα. Αυτά μπορείτε να τα διορθώσετε αργότερα, στο στάδιο της αισθητικής.

Δουλέψετε λοιπόν με τα παραπάνω tips, και πολύ σύντομα θα έχετε το δικό σας aerial.

Καλή προπόνηση!

 


Αυτό το άρθρο είναι μέρος της εισαγωγής στο tricking. Διαβάστε και τα υπόλοιπα:

Τι Είναι Το Tricking;

Τα 3 Βήματα Εκμάθησης Των Tricks

Τα 5 Βασικά – Pop 360

Τα 5 Βασικά – Butterfly Kick

Τα 5 Βασικά – Backflip

Τα 5 Βασικά – 540