To backflip είναι η κίνηση που όλοι εύχονται να ήξεραν.

Το εφέ που έχει στους θεατές είναι μαγικό. Γίνεσαι ήρωας για τα μικρά παιδιά, δημοφιλής στο αντίθετο φύλο, και δημόσιος κίνδυνος για τους γηραιότερους.

Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθετε να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας γενικότερα- ικανότητα η οποία έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής.

Για το tricking είναι άπειρα χρήσιμο, καθώς ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο οπίσθιας κίνησης, ο οποίος περιμένει να τον ανακαλύψετε. Αποτελεί την εισαγωγή για όλα τα backflip (layout, flashkick) και gainer (gainerflash, gainerswitch) variations, και σας προετοιμάζει για δεκάδες άλλες υβριδικές κινήσεις (valdez, fulltwist, cork).

Ας το δούμε!

 

Master Tips

Το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αφιερώσετε πολύ χρόνο σε πτώσεις και απλά rolls στο έδαφος. Αν φοβάστε να πιάσετε τον εαυτό σας κατά την πτώση, προσθέτετε ένα ακόμα εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και το backflip. Βρείτε ένα μαλακό στρώμα και δοκιμάστε να πέσετε στην κοιλιά, στην πλάτη, και στα γόνατα. Κρατήστε το σώμα σας χαλαρό και απορροφήστε τους κραδασμούς με τους μυς και όχι τις αρθρώσεις.

Αφού έχετε κάνει αυτό μερικές φορές, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν για να προσγειώσετε το πρώτο σας backflip:

  1. Βρείτε κάποιον να σας κρατάει (spotter). Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να ξεπεράσετε τον φόβο σας και να κάνετε όλη τη διαδικασία ασφαλέστερη. Ειδικά στην αρχή, το να έχετε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει την περιστροφή σας στον αέρα είναι αναντικατάστατο. Θα σας επιτρέψει να εστιάσετε την προσοχή σας εκεί που πρέπει, δηλαδή στο άλμα και το μάζεμα. Καταλαβαίνω ότι το συγκεκριμένο tip δεν είναι κάτι που κάνετε με το σώμα σας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν και γίνεται να μάθετε το backflip ολομόναχοι, είναι πολύ ασφαλέστερο να το προσπαθήσετε με παρέα, σε κάποια μαλακή επιφάνεια (γρασίδι, άμμος, στρώμα).
  2. Φέρτε τα γόνατα πάνω από τους ώμους. Αυτό γίνεται κυρίως με τους κοιλιακούς μυς, και είναι η κίνηση που δίνει την περιστροφή στο backflip. Το κομμάτι αυτό της τεχνικής μπορείτε να το εξασκήσετε πολύ εύκολα ξαπλωμένοι στο έδαφος. Τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, και τραβήξτε τα γόνατα προς τους ώμους, ώσπου η φόρα αυτή να σας γυρνάει στο σβέρκο (στη θέση “κεράκι”, αλλά με λυγισμένα πόδια).
  3. Πιάστε τα πόδια σας πίσω απ’ τα γόνατα. Δεν θέλω να ακούσω δικαιολογίες του στυλ “μα αυτή δεν είναι η σωστή τεχνική”. Το ξέρω αυτό. Αλλά επίσης ξέρω ότι σε αυτό το στάδιο εκμάθησης δεν πρέπει να δυσκολέυετε τον εαυτό σας. Το συγκεκριμένο tip βοηθάει πάρα πολύ στο να μείνετε μαζεμένοι ως το τέλος της κίνησης, πράγμα κρίσιμο για την πρώτη προσγείωσή σας. Έχω δει αμέτρητους ανθρώπους να καταφέρνουν το πρώτο τους backflip με αυτόν τον τρόπο. Για να γίνει σωστά, φέρτε τα χέρια σας όσο πιο ψηλά και πίσω μπορείτε κατά τη διάρκεια του αλματος. Τη στιγμή που έρχονται τα γόνατα κοντά στο στήθος, πιάστε τους μηρούς σας πίσω απ’ αυτά, και τραβήξτε τα κοντά στο σώμα σας.
  4. Αναμείνετε την προσγείωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξετε νωρίς το μάζεμά σας, αλλά ότι θα είστε έτοιμοι να πιάσετε τον εαυτό σας μετά το flip. Επίσης σημαίνει ότι όταν τα πόδια σας ακουμπήσουν το έδαφος, θα απορροφήσουν την δύναμη και θα σας κρατήσουν όρθιους, χωρίς να ακουμπήσετε τα χέρια κάτω.

Αυτό είναι όλο!

Το backflip είναι ένα μεγάλο παιχνίδι φόβου, αλλά μπορείτε να το κερδίσετε εύκολα εστιάζοντας την προσοχή σας στις παραπάνω συμβουλές.

Καλή προπόνηση!

 


Αυτό το άρθρο είναι μέρος της εισαγωγής στο tricking. Διαβάστε και τα υπόλοιπα:

Τι Είναι Το Tricking;

Τα 3 Βήματα Εκμάθησης Των Tricks

Τα 5 Βασικά – Pop 360

Τα 5 Βασικά – Aerial

Τα 5 Βασικά – Butterfly Kick

Τα 5 Βασικά – 540